|
Trstenik Trstenik Srbija
|
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeæu temu |
Autor |
Poruka |
Rumenige Kandidat za predsednika TS

Pridružio: 28 Jan 2007 Poruke: 3148
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 1:18 pm Naslov: Knjige-preporuka |
|
|
Evo jedne teme gde bi mogli da raspravljamo o knjigama na temu filozofije, religije i istorije.
Ovih dana citam Atilu od Dzona Mena. Jako dobra knjiga. _________________ Србија Србима! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
katrin TS kolovodja

Pridružio: 04 Okt 2007 Poruke: 347 Lokacija: ts-bg
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 1:21 pm Naslov: |
|
|
Super, bas sam danas razmisljala o tome da treba da se otvori tema o knjigama.
Ja upravo citam Paklenu Pomorandzu, toliko sam puta gledala film i lepo odem i kupim knjigu.
Super je bukvalno je jedem... |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Genie Vesnik proleća

Pridružio: 15 Jul 2007 Poruke: 2900 Lokacija: Planeta Zemlja
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:05 pm Naslov: |
|
|
Jedna od mojih omiljenjih knjiga je "Car" Risarda Kapuscinskog. To je biografija Hajla Selasija, napisana na vrlo interesantan nacin. _________________ be, was/were, been
Poslednji izmenio Genie dana Èet Okt 11, 2007 3:08 pm, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
Nazad na vrh |
|
 |
miloche Kandidat za predsednika TS

Pridružio: 07 Apr 2007 Poruke: 963 Lokacija: trstenik
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:05 pm Naslov: |
|
|
ispada da se dosta èita i na ovom forumu. kad rumenige èita i politikin zabavnik kao akciono štivo!
a jel gledao neko film ,,mlad i zdrav kao ruža,, sa draganom nikoliæem (pre neko veèe rts2) iz 1971. jako lièi na paklenu pomorandžu. iz koje je godine film a iz koje knjiga (prvo izdanje) paklena pomorandža, interesuje me da li je moglo da ima uticaja na naš film? _________________ http://www.jeriningrad.org.rs |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:10 pm Naslov: |
|
|
miloche :: | ispada da se dosta èita i na ovom forumu. kad rumenige èita i politikin zabavnik kao akciono štivo!
|
Sta ima lose u "Zabavniku"?
Citat: | a jel gledao neko film ,,mlad i zdrav kao ruža,, sa draganom nikoliæem (pre neko veèe rts2) iz 1971. jako lièi na paklenu pomorandžu. iz koje je godine film a iz koje knjiga (prvo izdanje) paklena pomorandža, interesuje me da li je moglo da ima uticaja na naš film? |
Video sam najavu, ali nisam mogao da odgledam jer me je gazdarica davila nekim politickim temama i receptima. Jel vredi? _________________ Србија Србима! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Lepljiva Kandidat za predsednika TS

Pridružio: 14 Maj 2007 Poruke: 1708
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:14 pm Naslov: |
|
|
miloche :: | ispada da se dosta èita i na ovom forumu. kad rumenige èita i politikin zabavnik kao akciono štivo!
a jel gledao neko film ,,mlad i zdrav kao ruža,, sa draganom nikoliæem (pre neko veèe rts2) iz 1971. jako lièi na paklenu pomorandžu. iz koje je godine film a iz koje knjiga (prvo izdanje) paklena pomorandža, interesuje me da li je moglo da ima uticaja na naš film? |
Priznat kao jedan od književnih genija svoga doba, Entoni Bardžis je umro 1993. godine ostavivši za sobom 32 romana meðu kojima se posebno istièe futuristièka vizija Paklena pomorandža objavljena 1963. godine koja stoji rame uz rame sa Orvelovom 1984 i Hakslijevim Vrlim novim svetom. |
|
Nazad na vrh |
|
 |
katrin TS kolovodja

|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:15 pm Naslov: |
|
|
ANTHONY BURGESS Paklena naranèa
NASLOV IZVORNIKA
A Clockvvork Orange
Copyright © 1962 by Anthony Burgess
Kada je Anthonv Burgess (roðen 1917. u Manchesteru) svakako jedno od najveæih imena suvremene engleske književnosti i vrstan romanopisac i esejist, on svoju slavu uglavnom duguje delu koje je upravo pred vama - Paklenoj naranèi (ili, ispravnije, Naranèi na navijanje).
Paradoksalno je da je delo, preko kojeg se Burgess proèuo, najveæu pozornost privuklo u nepotpunom obliku. Naime, kada je èuveni redatelj Stanlev Kubrick na filmsko platno prenio svoju viziju Burgessovog antiutopijskog romana, on je to uèinio prema amerièkom izdanju, koje je jedino svjetsko izdanje (pored bivšejugoslavenskog BIGZ-ovog, u biblioteci FEST-romani, prijevod Z. Živkoviæ) bez posljednjeg poglavlja.
Mladi i još neafirmirani pisac A. Burgess je 1961., u pregovorima sa svojim amerièkim izdavaèem, nerado pristao na izdavaèev prijedlog da se posljednje, dvadeset i prvo, poglavlje izbaci iz amerièkog izdanja. Time je od zaokruženog romana, u kojem protagonist proživljava burne dogaðaje i na kraju biva promijenjen, odrasta, napravljena neka vrsta bajke prepune eksplicitnog nasilja, nepotpun ali gorak komentar otuðenja u suvremenom svijetu - koji je upravo u tom obliku podigao najviše prašine. Kubrickov film, snimljen deset godina kasnije, izazvao je burne reakcije i uveo izraz "ultranasilje" u svakodnevnu uporabu. Bio je megahit u kino-dvoranama i kandidat za èetiri Oskara (u kategorijama najboljeg filma, režije, montaže i adaptiranog scenarija; u sve èetiri kategorije izgubio je od Francuske veze Williama Friedkina). Bio je to jedan od prvih filmova koji su se, nakon pada zloglasne hollywood-ske cenzure, Havesovog koda, usudili izravno prikazati fizièko nasilje.
To je to, imam neku nepotpunu elektronsku verziju na Hrvatskom pa ako te interesuje mogu ti je poslati. Nije bas najrazumljivija jer ontam da je Dalmatinski.
Uostalom imam 300 knjiga u elektronskom obliku. Pa eto ako nekom nesto treba nek se javi. |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:17 pm Naslov: |
|
|
Da nemas nesto od Bukowskog? _________________ Србија Србима! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
katrin TS kolovodja

|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 3:41 pm Naslov: |
|
|
Bila sam sigurna da ima jedna od Bukovskog. Ali ne mogu da je nadjem. Trenutno sam na poslu pa cu pogledati kod kuce da li je ima. |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 5:20 pm Naslov: |
|
|
Od Henrija Kinaskog imaš dosta toga u našoj maloj biblioteci. preporuka.
film je u najmanju ruku èudan za vreme u kome je snimljen. valjda je zato i bio zabranjen. mnogo nasilja, golotinje (lep neki narod), droze...
inaèe, ton je užasan, radnja filma je u drugom planu, izgleda mi kao da je sniman u nekom opasnom delirijumu.
na kraju filma dragan kaže : ''ja sam vaša buduænost''
zahvaljujem se na objašnjenju za clocwork orange, inaèe film je iz iste godine (1971) kad i naš ''mlad i zdrav...''
i ja imam dosta e-knjiga, koje su uglavnom postavljene na srbija hubu, ako nekog nešto interesuje tu sam. _________________ http://www.jeriningrad.org.rs |
|
Nazad na vrh |
|
 |
slimecough TS kolovodja

Pridružio: 25 Jul 2007 Poruke: 302
|
Poslao: Èet Okt 11, 2007 10:01 pm Naslov: |
|
|
imala sam priliku pre nekog vremena procitati razne deklaracije o pravima coveka, americku deklaraciju nezavisnosti isl.i gledano u odnosu na univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima (nisam sigurna da se tako zove) apsolutno mi je fascinantno koliko su neka od tih prava narusena... _________________ Si Tacuisses, Philosophus Mansisses.
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Pet Okt 12, 2007 10:32 am Naslov: |
|
|
miloche :: | Od Henrija Kinaskog imaš dosta toga u našoj maloj biblioteci. preporuka. |
Znam, znam..citao skoro sve kao srednjoskolac, ali zelim da ih imam i u kompu. _________________ Србија Србима! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
katrin TS kolovodja

|
|
Nazad na vrh |
|
 |
pacovdlak Komesar

Pridružio: 26 Sep 2006 Poruke: 1691 Lokacija: Bresno Polje
|
Poslao: Pet Okt 12, 2007 2:33 pm Naslov: |
|
|
Ja preporucujem triologiju o Marsu ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_trilogy ) od Kim Stanley Robinsona. Nije sto je crven, vec sto je Mars. Extra prica, bas do detalja se oslanja na naucne cinjenice. Gutao sam stranice. Eeee.... kao da sam sada na ivici Vales Marinelisa i na vrhovima Pavonis Monsa gledajuci kako dolaze novi kolonisti svemirskim liftom..... _________________
  |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Pet Okt 12, 2007 3:21 pm Naslov: |
|
|
imam neke pripovetke i jednu knjigu od bukovskog, naravno na engleskom, ako ti nešto znaèi, pošalji mi na pp mail na koji da ti iste pošaljem. _________________ http://www.jeriningrad.org.rs |
|
Nazad na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|