Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu |
Autor |
Poruka |
Jerinenstadt feldmarshal

Pridruio: 28 Feb 2007 Poruke: 5607 Lokacija: Holy serbian empire
|
Poslao: Sre Feb 13, 2008 7:46 am Naslov: Zaboravljeni srpski velikani |
|
|
Koja licnost po vasem misljenju nije dobila dovoljno mesta u srpskoj istoriji uprkos svim zaslugama za ovu zemlju? Bez kopiranja 10.000 recenica sa drugih sajtova. Dakle ime i obrazlozenje. _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

|
Poslao: Sre Feb 13, 2008 8:01 am Naslov: |
|
|
Najvecu diskriminaciju je doziveo Paulus Sturm.
Pruski oficir koji je posle sklapanja braka sa Srpkinjom presao u pravoslavnu veru i ozeo ime Pavle Jurisic(sturm-juris). U srpsko-turskim ratovima ucestvovao kao dobrovoljac. U balkanskim ratovima komandovao Drinskom divizijom koja je razbila Turke kod Kumanova. U prvom svetskom ratu komandovao III armijom sa kojom je ucestvovao u velicanstvenoj pobedi na Kolubari.
Danas nema ulicu sa svojim imenom u Srbiji..... _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
lord.trax Nocni Strazar

Pridruio: 29 Jan 2007 Poruke: 5091 Lokacija: Ulmefeld
|
Poslao: Sre Feb 13, 2008 3:05 pm Naslov: |
|
|
Jerinenstadt :: | Najvecu diskriminaciju je doziveo Paulus Sturm.
Pruski oficir koji je posle sklapanja braka sa Srpkinjom presao u pravoslavnu veru i ozeo ime Pavle Jurisic(sturm-juris). U srpsko-turskim ratovima ucestvovao kao dobrovoljac. U balkanskim ratovima komandovao Drinskom divizijom koja je razbila Turke kod Kumanova. U prvom svetskom ratu komandovao III armijom sa kojom je ucestvovao u velicanstvenoj pobedi na Kolubari.
Danas nema ulicu sa svojim imenom u Srbiji..... |
Jebiga, golema nepravda. Covek je legenda! Covek je dobrovoljno promenio veru i uzeo Srpsko ime, a jos nas i zaduzio!
I dalje ne izvaljujem sto danas nikom ne predje iz dupeta u glavu i sto nema ni jedna jedina ulica posvecena Djeneralu Drazi Mihailovicu. I dalje je to svojevrski taboo. |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Hanibaal Komandant

Pridruio: 05 Maj 2006 Poruke: 7485 Lokacija: Pejovac / Novi Sad
|
Poslao: Čet Feb 14, 2008 12:52 am Naslov: |
|
|
Da. Svaka njemu cast! Nemam sta da dodam sto vec nije receno.
Milunka Savic
Srpski junak iz Balkanskih i WWI. Ucestvovala pod laznim imenom - Milun. Skadar, Bregalnica, Kolubara, Albanija, Crna Reka (zarobila sama 23 Bugarina). Odlikovana svim i svacim, istakao bih francuski orden legije casti (kom dva)!
Umrla u Beogradu 1973, potpuno zaboravljena, kao cistacica... _________________ Nije vazno odakle sam, sve dok znades kuda putujem...
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Innuendo Prepodobni

Pridruio: 17 Jun 2006 Poruke: 3958 Lokacija: Ul. osnivaĆØa Politike
|
Poslao: Čet Feb 14, 2008 1:25 am Naslov: |
|
|
Nisam siguran, ali mislim da je u skorije vreme Pavle dobio ulicu u BG, relacija Voždovac-Banjica. _________________ Uprava napolje! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

|
Poslao: Čet Feb 14, 2008 7:28 am Naslov: |
|
|
Hanibaal :: | Milunka Savic |
Da bre......cuo sam za nju......Pa kako je nisu provalili u p...u materinu, jel ima neka regrutacija, pregledi neki.....? U svakom slucaju svaka joj cast.
@Innu-Skoro dobio? A Cajka dobio i skolu i ulicu....Ma ceo grad je trebao tako da se zove-Novocajkovsk .
Da li znate da je u crkvenoj porti sahranjen neki Ruja sto je oslobodio Trstenik? Imao je i ulicu dok Tito nije raskinuo sa "Celicnim". _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
miloche Kandidat za predsednika TS

Pridruio: 07 Apr 2007 Poruke: 963 Lokacija: trstenik
|
Poslao: Čet Feb 14, 2008 10:04 pm Naslov: |
|
|
Citat: | Da li znate da je u crkvenoj porti sahranjen neki Ruja sto je oslobodio Trstenik? Imao je i ulicu dok Tito nije raskinuo sa "Celicnim". |
nisam znao!
znao sam jednoga baŔ zaslužnog ali sam ga zaboravio.  _________________ http://www.jeriningrad.org.rs |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Hanibaal Komandant

|
Poslao: Pet Feb 15, 2008 2:04 am Naslov: |
|
|
To je pukovnik Pronjin. Hteo sam da ga napisem, ali covek nije bas znamenit za ceo nas narod.
On je oslobodio Trstenik, tacnije njegove jedinice su prve usle u grad kad su ga Nemci napustili i povukli se prema Kraljevu 15. oktobra 1944. Covek se toliko odusevio toplim docekom nasih sugradjana, da su ga njegovi saborci posle pogibije pred Kraljevom sahranili u Trsteniku.
Dobio je svoju ulicu u gradu, ali je ona posle pomenutog konflikta preimenovana u Marsala Tita (sto su danas Kneginje Milice i Cara Dusana).
Pisao sam vec negde o tome. Sramota je da takav jedan covek nema svoju ulicu u nasem gradu. Hteo sam da pokrenem inicijativu da mu se dodeli neka ulica i to neka bitna. _________________ Nije vazno odakle sam, sve dok znades kuda putujem...
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

|
Poslao: Pet Feb 15, 2008 9:50 am Naslov: |
|
|
Mozes da pokrenes inicijativu da ti u Pejtonu daju tu ulicu. To je nadleznost MZ. Ja bih sve ove domace partizane poskidao. Kakav Obren Antic, Cajka, Apostolovic......Samo delije da imaju ulice! Misic, Putnik, Bojovic(sto da ne i on ), svi Nemanjici do jednog.....Kakav heroj Maricic?! _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Hanibaal Komandant

|
Poslao: Sub Feb 16, 2008 2:28 am Naslov: |
|
|
Pazi, ja sam za to da u malim gradovima, kano nas sto je, glavne ulice nose imena ljudi koji su nesto bitno ucinili za grad, odn. opstinu. Ostale ulice popuniti ostalim likovima.
A ovi silni pobednici mi idu vise na zivac. Sve "moj do mojega". Nemam ja nista protiv da glavna ulica bude Cajkina, ali da je taj Cajka nesto uradio za grad. Sta je uradio - poginuo je! I to je bila silna bitka - 40 na 35! _________________ Nije vazno odakle sam, sve dok znades kuda putujem...
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

|
Poslao: Sub Feb 16, 2008 7:36 am Naslov: |
|
|
Zasto se kaze "heroj" Cajka? Zato jer je bio toliko pametan da pokusa da prodje kroz cetnicka mesta sa svojim jajarama i "chede" ih demokratski, kako prilici srpskim riterima, rastave sa zivotom do zadnjeg. I onda Cajetinac postaje heroj Cajka-i ulica, i skola u Trsteniku(a automatski i u Grabovcu, Lozni, Ugljarevu, Dubicu.....) kao da je licno podigao svaku kucu i zgradu u njemu Za Kralja i Otadzbinu!  _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Genie Vesnik proleća

Pridruio: 15 Jul 2007 Poruke: 2900 Lokacija: Planeta Zemlja
|
Poslao: Sub Feb 16, 2008 2:05 pm Naslov: |
|
|
A to je onaj Cajka koji ima "svoje brdo" u Vrnjackoj Banji! _________________ be, was/were, been |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

|
Poslao: Sub Feb 16, 2008 2:11 pm Naslov: |
|
|
Genie :: | A to je onaj Cajka koji ima "svoje brdo" u Vrnjackoj Banji! |
To vec ne znam da li je po njemu ali.....vrlo moguce. Uglavnom se sve zove po njemu ovde kao u Staljinovo vreme  _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Innuendo Prepodobni

Pridruio: 17 Jun 2006 Poruke: 3958 Lokacija: Ul. osnivaĆØa Politike
|
Poslao: Sre Feb 20, 2008 11:01 am Naslov: |
|
|
Imam plan Beograda iz 2000. i tamo je postojala ulica generala Šturma. Sad mislim da se druga ulica zove Pavla JuriŔiæa Šturma, ali nisam siguran, jer nemam novi plan grada. _________________ Uprava napolje! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Dr? TS kolovodja

Pridruio: 07 Apr 2007 Poruke: 486
|
Poslao: Sre Feb 20, 2008 11:46 am Naslov: |
|
|
Ulica postoji, nasao sam je. |
|