|
Trstenik Trstenik Srbija
|
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu |
Autor |
Poruka |
BronX Kandidat za predsednika TS

Pridruio: 03 Jun 2007 Poruke: 605
|
Poslao: Pon Mar 23, 2009 11:39 pm Naslov: |
|
|
hahahahahahahahahahaha..................... |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Uto Mar 24, 2009 6:57 pm Naslov: |
|
|
"Plamen" visoko leti R. DRAGOVIĆ, 23.03.2009
PROJEKTI domaæe namenske industrije, razvijani duži niz godina, trebalo bi uskoro da pojaèaju naoružanje Vojske Srbije. Tokom ove godine biæe zavrŔen rad na samohodnoj haubici "sora", protivoklopnom raketnom sistemu "bumbar", lanseru raketa "plamen", a oèekuje se da zvanièno polete i domaæe bespilotne letilice, laserski voðene bombe...
Kruna rada domaæih konstruktora je serijska proizvodnja "Jugoimportovog" ponosa - oklopnog vozila "lazar" i Ŕkolskog aviona "lasta 95".
Ovo oružje, osim Ŕto æe osavremeniti arsenal naŔe vojske, koja duže vreme "kuburi" sa zastarelim sredstvima, velika su izvozna Ŕansa Srbije. Samo aranžman prodaje naoružanja i vojne opreme sa Irakom sklopljen proŔle godine, bio je vredan 234 miliona dolara Ŕto je meðu naŔim najveæim izvoznim poslovima.
Sredstva koja je usvojilo Ministartvo odbrane tokom 2008. godine najveæim delom razvijana su u Vojno-tehnièkom institutu (VTI) i preduzeæu "Jugoimport SDPR". VTI je, tako, joŔ 1994. godine poèeo sa radom na protivoklopnom sistemu voðene rakete "bumbar". Reè je o oružju malog dometa, ali velike probojnosti. Posle svih ispitivanja i testova oèekuje se da u skoro vreme moæni "bumbar" i konaèno - poleti.
- Reè je o lako prenosivoj protivoklopnoj raketi dometa oko 600 metara, Ŕto je nekoliko puta viŔe od dometa klasiènih ruènih bacaèa raketa - objaŔnjavaju struènjaci VTI. - Namenjen je jedinicama peŔadije, a raketa može da se ispaljuje sa ramena, kleèeæi ili stojeæi, ili sa postolja. Može da dejstvuje i iz zatvorenog prostora i naroèito je pogodan za borbu protiv terorista. Raketa može da se uspeŔno vodi do cilja i na samo - 60 metara. Uz to, njegova cena je viŔestruko niža od sliènih proizvoda na svetskom tržiŔtu.
Tokom 2009. trebalo bi da bude zavrŔen i rad na domaæoj bespilotnoj letilici i artiljerijskom oruðu - haubici "sora", kalibra 122 milimetra. Ovo oruðe usavrŔeno je tako Ŕto mu je domet sa 15 poveæan na 21 kilometar. Odlikuje ga velika pokretljivost, jer je top smeŔten na kamionsku platformu. Osim haubice, "sora" može da se naoruža i teŔkim mitraljezom, bacaèem granata i dimnih bombi.
Konstruktori naoružanja radili su proteklih godina i na unapreðenju raketnog sistema "plamen" koji je zahvaljujuæi tome dobio veæi domet i razornije dejstvo. Struènjaci su razvili novu raketu koja "prebacuje" i 12.000 metara. Uz to, mobilnost i moderni elektronski okidaè udahnuli su novi život bacaèu raketa koji se koristi joŔ od 1963. godine.
DIŽE SE I "LASTA"
ISPITIVANJA domaæeg Ŕkolskog aviona "lasta 95" zavrŔena su i uskoro æe se naæi u serijskoj proizvodnji. Veliko interesovanje stranaca izazvalo je i borbeno vozilo "lazar", za koga je, izmeðu ostalih, najviŔe zainteresovana vojska Iraka. Uz to, domaæi konstruktori puno oèekuju od artiljerijskog oruða "nora B52" kome su veæ odŔkrinuta vrata armija nekoliko afrièkih vojski.
Izvor VECERNJE NOVOSTI. |
|
Nazad na vrh |
|
 |
lord.trax Nocni Strazar

Pridruio: 29 Jan 2007 Poruke: 5091 Lokacija: Ulmefeld
|
Poslao: Uto Mar 24, 2009 10:03 pm Naslov: |
|
|
Citat: | Veliko interesovanje stranaca izazvalo je i borbeno vozilo "lazar", za koga je, izmeðu ostalih, najviŔe zainteresovana vojska Iraka.
|
Citao sam o ovome... dobro je da bar nesto napreduje u lipoj nasoj. Mi smo se i ranije vadili na izvoz u arapske i africke zemlje, tako da je to ok stvar. _________________
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
zvoncica Amazonka

Pridruio: 18 Maj 2006 Poruke: 1393
|
Poslao: Sre Mar 25, 2009 12:52 am Naslov: |
|
|
lord.trax :: | Citat: | Veliko interesovanje stranaca izazvalo je i borbeno vozilo "lazar", za koga je, izmeðu ostalih, najviŔe zainteresovana vojska Iraka.
|
Citao sam o ovome... dobro je da bar nesto napreduje u lipoj nasoj. Mi smo se i ranije vadili na izvoz u arapske i africke zemlje, tako da je to ok stvar. |
Zbog tog izvoza je DOSovska vlast shebala Jugoimport SDPR...tj., shebala tadaŔnje rukovodstvo, sa obrazloženjem da su saradjivali sa mrskim nam neprijateljima iz, pre svega, arapskih zemalja...
InaĆØe, meni borbeno vozilo Lazar liĆØi na borbena vozila iz I svetskog rata...  _________________ Alisa vise ne glasa ovde... |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

Pridruio: 28 Feb 2007 Poruke: 5607 Lokacija: Holy serbian empire
|
Poslao: Sre Mar 25, 2009 8:04 am Naslov: |
|
|
Dobar je "Laza", nista njemu ne fali. Danasnja oruzja prakticno i ne mogu izgubiti svoju primenu(makar ovde na Balkanu) jer mi i ne mozemo generacijski da pratimo Ruje i Amere. Borbena vozila, tenkovi, artiljerija laka ili teska, tesko da ce izgubiti svrhu u zastiti drzave od "plemena s juga"
Cak i praistorijski T-55 izaziva krvavi proliv svakog "civse", da ne govorimo o njegovim karakteristikama ukoliko se fiksira kao artiljerijsko oruzje(kada je prakticno neunistiv)
Ja bi licno neko oruzje nazvao "Shkia"(po mogucstvu neki 30-ocevni lanser ) iz fazona. Ako ova generacija dozivi....da im se licno "Shkie" nayebu keve! _________________ http://jeriningrad.org.rs/
 |
|
Nazad na vrh |
|
 |
zvoncica Amazonka

|
Poslao: Sre Mar 25, 2009 10:21 am Naslov: |
|
|
Jerinenstadt :: | Dobar je "Laza", nista njemu ne fali. Danasnja oruzja prakticno i ne mogu izgubiti svoju primenu(makar ovde na Balkanu) jer mi i ne mozemo generacijski da pratimo Ruje i Amere. Borbena vozila, tenkovi, artiljerija laka ili teska, tesko da ce izgubiti svrhu u zastiti drzave od "plemena s juga"
Cak i praistorijski T-55 izaziva krvavi proliv svakog "civse", da ne govorimo o njegovim karakteristikama ukoliko se fiksira kao artiljerijsko oruzje(kada je prakticno neunistiv)
Ja bi licno neko oruzje nazvao "Shkia"(po mogucstvu neki 30-ocevni lanser ) iz fazona. Ako ova generacija dozivi....da im se licno "Shkie" nayebu keve! |
Ne pleme...horda.
Ako...ĆØuj ti njega...
Doživeæemo samo ako neŔto konkretno budemo uradili...a to sigurno nije reŔavanje sukoba mirnim putem i diplomatskim sredstvima... _________________ Alisa vise ne glasa ovde... |
|
Nazad na vrh |
|
 |
skiner_x Ratnik Svetla

Pridruio: 20 Sep 2006 Poruke: 1510 Lokacija: Elms Field, Serbia, EU
|
Poslao: Sre Mar 25, 2009 5:37 pm Naslov: |
|
|

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
zvoncica Amazonka

|
Poslao: Čet Mar 26, 2009 12:13 pm Naslov: |
|
|
skiner_x :: |  |
Kako sada stvari u državi stoje, ovo je pravi izbor za one koji su za reŔavanje sukoba mirnim putem i diplomatskim sredstvima...  _________________ Alisa vise ne glasa ovde... |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Jerinenstadt feldmarshal

Pridruio: 28 Feb 2007 Poruke: 5607 Lokacija: Holy serbian empire
|
|
Nazad na vrh |
|
 |
zvoncica Amazonka

|
Poslao: Čet Mar 26, 2009 12:33 pm Naslov: |
|
|
...prava topgancica...  _________________ Alisa vise ne glasa ovde... |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
Poslao: Pon Mar 30, 2009 12:27 am Naslov: |
|
|
TOP GUN!!!!!!!!hahahahahahahaha |
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
|
Nazad na vrh |
|
 |

|
|
Nazad na vrh |
|
 |
|
|
Ne moete pisati nove teme u ovom forumu Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu Ne moete menjati vae poruke u ovom forumu Ne moete brisati vae poruke u ovom forumu Ne moete glasati u ovom forumu
|