Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeæu temu |
Autor |
Poruka |
skiner_x Ratnik Svetla

Pridružio: 20 Sep 2006 Poruke: 1510 Lokacija: Elms Field, Serbia, EU
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 8:07 am Naslov: Proizveden poslednji "YUGO" |
|
|
U kragujevaèkoj "Zastavi" u utorak oko 9 èasova poèela je montaža poslednjeg "juga"
U kragujevaèkoj "Zastavi" u utorak oko 9 èasova poèela je montaža poslednjeg "juga". Na trakama više nema ni "floride", a proizvodni "konvejer" naše najjaèe fabrike automobila biæe zatvoren i za treæi, najnoviji model - "Zastavu 10".
"Desetka" æe èekati završetak rekonstrukcije "Lakirnice", a onda æe se ovaj model proizvoditi pod imenom Punto.
Bez uobièajene sveèanosti, koja je pratila gašenje prethodnih "Zastavinih" modela, bez prisustva javnosti, program kragujevaèke Fabrike automobila otišao je u penziju.
Više desetina radnika, koji su angažovani na sklapanju nekoliko poslednjih modela, i sami su iznenaðeni takvim potezom novih vlasnika. Vele, na prvi pogled ništa nije ukazivalo da oznaka Yugo odlazi u vitrine istorije.
- Starije kolege su više "sebi u bradu" mrmljale da im je žao - svedoèi jedan od mlaðih radnika "Zastave", a ni sam nije želeo da se predstavi. Kod jednog, koji je završio posao, primetio sam i suze. Odmah smo dobili nove zadatke ...
Direktor fabrike "Zastava auto" Zoran Bogdanoviæ kaže da je proizvodnja "Zastave 10" obustavljena sve dok se prateæi pogoni ne osposobe za potrebe nove fabrike:
- Ovih dana æemo taèno znati kada æe krenuti proizvodnja tog modela pod oznakom "punto". Izmeštanje opreme je poèelo i kada budemo znali rokove i tehnièke detalje za završetak drugih obaveza, biæe nam poznat i datum kada æe krenuti "punto". U svakom sluèaju taj posao se neæe èekati dugo.
Pod nadzorom italijanskih struènjaka u utorak su poèeli i prvi ozbiljniji poslovi na rašèišæavanju pogona. Pravi se prostor za postavljanje savremene opreme za proizvodnju novog "Fijatovog" programa.
Na ovim posloviima, kako je najavljeno, biæe angažovano oko hiljadu radnika. Do 2010. godine, nova fabrika æe biti osposobljena za proizvodnju oko 300.000 vozila "A" i "B" klase. Procene struènjaka su da æe samo u kragujevaèkoj fabrici biti angažovano oko 8.000 radnika, a da æe bar još 22.000 biti zaposleno u prateæoj industriji.
Odlazak u istoriju
OD 1954. godine u Fabrici automobila je proizvedeno oko 4,2 miliona automobila, a od toga oko 700.000 je plasirano na inostranom tržištu.
"Zastavini" modeli su se vozili na svim kontinentima, a pored tržišta SAD, gde je prodato 142.000 "jugiæa", kragujevaèki modeli su se izvozili i na nemaèko i britansko tržište. Bio je "glumac" i u nekim inostranim filmovima, kao i video-spotovima. Prvi Yugo proizveden je ruèno, 2. oktobra 1978. godine. U dogovoru sa menadžmentom "Fijata", poslovodstvo "Zastave" je u utorak saopštilo da æe poslednji primerak automobila Yugo biti izložen u "Zastavinom" muzeju.
"Kec"
D 20. novembra biæe proizveden i poslednji model "Zastave 101", poznatiji kao "kec" ili "stojadin". Sa montažnih traka æe siæi 1. 273. 532. primerak ovog tipa vozila. _________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Genie Vesnik proleća

Pridružio: 15 Jul 2007 Poruke: 2900 Lokacija: Planeta Zemlja
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 10:51 am Naslov: |
|
|
Nisi bas morao da otvaras posebnu temu za ovo. _________________ be, was/were, been |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Tojo Dusan Basta

Pridružio: 08 Apr 2008 Poruke: 2359
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 1:35 pm Naslov: Re: Proizveden poslednji "YUGO" |
|
|
skiner_x :: |
Odlazak u istoriju
OD 1954. godine u Fabrici automobila je proizvedeno oko 4,2 miliona automobila, a od toga oko 700.000 je plasirano na inostranom tržištu.
"Kec"
D 20. novembra biæe proizveden i poslednji model "Zastave 101", poznatiji kao "kec" ili "stojadin". Sa montažnih traka æe siæi 1. 273. 532. primerak ovog tipa vozila. |
Zamisli cifre! Odlicna tema... no jebiga- sta ces? Pitam se da li su nasi radnici znali da ce proizvesti poslednji jugo u Novembru, kada je Zastava prozivela turbulenciju u upravi? |
|
Nazad na vrh |
|
 |
skiner_x Ratnik Svetla

|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 4:05 pm Naslov: |
|
|
Genie :: | Nisi bas morao da otvaras posebnu temu za ovo. |
Sto? Jel ti smeta? Tuzi me.... Ovo je vest koja zasluzuje svoju temu... _________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost! |
|
Nazad na vrh |
|
 |
cuka Kandidat za predsednika TS

Pridružio: 26 Mar 2006 Poruke: 980 Lokacija: Èabar-varoÅ¡
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 4:19 pm Naslov: Re: Proizveden poslednji "YUGO" |
|
|
[quote="skiner_x"]U kragujevaèkoj "Zastavi" u utorak oko 9 èasova poèela je montaža poslednjeg "juga"Èitam juèe u Autobildu,u Nemaèkoj se prodaje jugo 65,nov,godina proizvodnje 1992,sa preðenih 147 kilometara.cena 4330 evra.Sada stoji na nekom otpadu i èeka na reciklažu jer se niko nije interesovao za njegovu kupovinu.tužno,da tužnije ne može biti
 _________________ kad ti se prijatelj vine visoko,ne prilazi mu dok te ne potraži |
|
Nazad na vrh |
|
 |
marijeta TS kolovodja

Pridružio: 16 Dec 2007 Poruke: 300
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 6:52 pm Naslov: |
|
|
Ja sam na "jugu"ucila voznju  |
|
Nazad na vrh |
|
 |
skiner_x Ratnik Svetla

|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 6:53 pm Naslov: |
|
|
Èeka ga premeždenje gospodnje  _________________

|
Nazad na vrh |
|
 |
Genie Vesnik proleća

Pridružio: 15 Jul 2007 Poruke: 2900 Lokacija: Planeta Zemlja
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 6:58 pm Naslov: |
|
|
skiner_x :: | Sto? Jel ti smeta? Tuzi me.... |
A sto ti namcorises odmah? _________________ be, was/were, been |
|
Nazad na vrh |
|
 |
pacovdlak Komesar

Pridružio: 26 Sep 2006 Poruke: 1691 Lokacija: Bresno Polje
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 7:06 pm Naslov: |
|
|
Definitivno ce sve ovo uci u istoriju. Neko mi je jednom pricao koliko je u jednom trenutku ljudi zavisilo od te proizvodnje u Zastavi. Cifra boli glava. A jel pise ko ce biti pocasni vlasnik? _________________
  |
|
Nazad na vrh |
|
 |
Tojo Dusan Basta

Pridružio: 08 Apr 2008 Poruke: 2359
|
Poslao: Pet Nov 14, 2008 8:56 pm Naslov: |
|
|
Cini mi se da rekose da poslednji ide u muzej! |